Catatan

Ostematrix Bantu Masalah Sembelit

Imej
Teman cakap "sejak melahirkan anak ni terasa nak membuang tu susah sangat.. Sebab apa pun tak tau... Minum air rasanya dah cukup.. Makan sayur pun banyak.. Tapi pasal apa bila masa nak membuang susah sangat... Nak kena duduk berjam² kat toilet, tu pun belum tentu keluar habis (tupun kalau keluar)😌😌"
Kesian pula dengar keluhan teman kita seorang ni... Bukannya apa, sebab Collen pun pernah alami perkara yang sama suatu ketika dahulu... Tapi tu dulu, skarang tak lagi ye 😊😊 . Sukar nak membuang tu namanya SEMBELIT!! Biasanya sembelit ni disebabkan oleh kurangnya pengambilan makanan yang tinggi kandungan fiber... Fiber atau serat boleh diperolehi melalui pengambilan sayur²an dan buah²an... . Sembelit juga boleh disebabkan kurangnya pengambilan air dalam badan.. Dalam sehari sekurang²nya 3Liter  jumlah air yang diperlukan oleh badan untuk menjalankan fungsinya dengan baik termasuklah menyingkirkan bahan kumuh dari badan... Pengambilan air yang mencukupi untuk badan amat penti…

Side Income Santai Dari Rumah

Imej
Ramai kawan kawan Collen yang tanya, macam mana Collen boleh terjebak dengan bisnes Shaklee ni... Soalan yang lagi power diajukan adalah "laku ke jual vitamin Shaklee ni?"

Kadang kala lucu juga dengan soalan soalan yang Collen terima ni...  Macam mana Collen boleh terjebak dengan Shaklee 🤔🤔..



Collen asalnya dulu  join member Shaklee ni pun sebab nakkan dapat harga murah je, tapi tak sangka terjebak terus untuk berbisnes...

Lahhh, bisnes kecil kecilan saja pun... Just promote dan jual vitamin... Lagipun bukannya susah sangatpun, just duduk depan hp je... Order dan pengeposan semua boleh buat online, so sesuai sangatlah dengan Collen yang ada anak kecil ni..

Modal pula tak banyak, hanya Rm69 je diperlukan untuk pendaftaran (tak termasuk pos hokey!!) ... Collen mula - mula join dulu, sebulan  je dah balik modal... So memang untung sangat sangatlah.. Kalau betul nak bisnes, bimbingan dan bantuan akan diberikan... Ramai je senior - senior yang sedia membantu, so tak perlu risau…

Berjaya Hamil Setelah 10 Tahun Menanti..

Imej
Hai u olls...  Rasanya dah lama Collen menyepi.. Hari ni Collen nak share satu testimoni kisah benar seorang suami yang berusaha untuk mendapatkan zuriatnya yang ke 2 dan mereka suami isteri memilih Vivix sebagai ikthiar mereka..


" En.Daud Mohamad berumur 33 tahun telah pun dikurniakan seorang anak yang sangat comel.. Namun setelah beberapa tahun berusaha untuk mendapatkan seorang lagi cahaya mata, isterinya masih lagi tidak menunjukkan sebarang tanda² kehamilan..
Bayangkan perasaan mereka suami isteri ketika itu.. Kecewa!! Orang sekeliling dah mula mengajukan pelbagai soalan yang sukar untuk mereka berikan jawapan... Padahal pelbagai usaha telahpun mereka lakukan tapi masih lagi tidak membuahkan hasil...
Pemeriksaan doktor juga telah dilakukan untuk mengetahui apakah masalah mereka... Namun doktor sendiri telah mengesahkan bahawa mereka suami isteri sihat dan tidak mengalami sebarang masalah untuk mendapatkan cahaya mata..
Akhirnya kali ni mereka nekad untuk ikthiar dengan Vivix...…

Set Menyusu Budget Shaklee

Imej
Susu ibu adalah yang terbaik dan ianya diakui diseluruh dunia... Ramai ibu - ibu yang mengimpikan untuk menyusukan anak mereka secara esklusif selama enam bulan, namun sering menjadi masalah apabila pengeluaran air susu semakin hari semakin berkurang pengeluarannya...
Merosotnya penghasilan susu ibu dipengaruhi oleh beberapa faktor, antaranya :-
- emosi ibu tidak stabil - payudara tidak dikosongkan sepenuhnya - jarak pengosongan payudara terlalu lama dan tidak konsisten - tidak mengamalkan makanan seimbang  - pengambilan air kosong yang tidak mencukupi...

Jika faktor diatas telah dapat diatasi namun pengeluaran susu ibu masih lagi tidak menunjukkan perubahan positif, anda perlu pertimbangkan untuk mengambil suplimen tambahan sebagai 'milk booster' anda.. Pengambilan suplimen tambahan didapati memberikan impak yang positif terhadap peningkatan pengeluaran susu ibu..


Set  Menyusu Budget ShakleeESP (850gm) - ianya mengandungi Isoflavone yang bertindak seperti hormon estrogen, mem…

Kebaikan Kolostrum Untuk Bayi

Imej
Seluruh dunia mengakui bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk diberikan kepada bayi sebaik ianya dilahirkan dan sehinggalah ianya mula diperkenalkan kepada makanan tambahan iaitu bila usianya mencecah 6 bulan dan keatas... 
Pemberian susu ibu ni lebih elok jika ibu dapat meneruskan pemberian susu ibu sehinggalah usia kanak² tersebut mencecah umur 2tahun...
Pada awal kelahiran bayi, bayi hanya akan mendapat kolostrum dari si ibu.. Kolostrum ni adalah cecair pekat yang berwarna  kuning kekuningan... Namun ianya sering disalah ertikan oleh sesetengah pihak dengan menganggap si ibu tidak ada air susu atau bayi tidak kenyang kerana bukan susu yang keluar dari badan si ibu...
Lazimnya susu ibu ni akan bertukar warna menjadi putih kekuningan (susu) selepas kolostrum dah habis dihisap oleh bayi  iaitu seawal 24 jam - 36 jam selepas kelahiran. Walaubagaimanapun perubahan ini tidak sama dengan setiap individu, boleh jadi ianya akan bertukar lebih awal ataupun sebaliknya..
Pemberian kolos…

Lecithin Bantu Atasi Perut Buncit

Imej
Bab perut buncit ni memang sensitive dikalangan wanita.... Lagi lah kalau perut buncit tu disalah tafsir sebagai mengandung... Malu tau!!! Tak tau nak sorok muka tu kat mana...
Sebelum ni Collen ada masalah perut buncit... Perut buncit ni kalau buncit dibahagian bawah pusat tu ok lagi, senang sikit nak cover...  Tapi kalau buncit atas pusat tu memang stress gila!!!
Memang susah sangat nak pilih pakaian... Bayangkan semua bahagian dah cun tapi bila tengok dibahagian perut, ermmmmm... Macam nak nangis rasa 😭😭😭...
Mula² tu ingatkan sebab sistem pembuangan yang tak berapa bagus puncanya, sebab Collen memang selalu sembelit.. Tapi bila dah start amalkan Ostematrix dan masalah membuang tu pun dah settle, Collen tengok sama saja buncitnya... Tak berkurang pun!!!
Mmmmm... Ni sah² memang lemak degil lah ni 🤔🤔🤔🤔..
Apa yang Collen buat, Collen start amalkan Lecithin secara konsisten... Sebulan amalkan Lecithin agak mengecewakan jugaklah sebab berat badan turun hanya 1kg!!!  Tapi Collen t…

Set Vitamin Kesihatan Untuk Lelaki

Imej
Orang lelaki ni kalau bab nak suruh makan vitamin memang payah... Bukan semualah tapi majorit memang macam tu... Bagi mereka nak makan vitamin ni leceh... Kena pulak yang memang susah nak makan ubat, apatahlagi vitamin!!
Tapi tak dinafikan juga ramai jejaka diluar sana yang dah mula menitik beratkan tahap kesihatan mereka.. Tapi delima yang mereka hadapi adalah tak tau nak ambil suplimen apa, sebab bila goggle je majorit testimoni adalah dari kaum wanita... Bila dah jadi macam ni, kadang - kadang niat nak ambik suplimen tu terpaksa dilupakan begitu saja...


Berita baiknya untuk kaum adam kali ni adalah Shaklee ada mengeluarkan suplimen khusus untuk lelaki (actually suplimen Shaklee ni universal, lelaki atau perempuan semuanya boleh amalkan dengan selamat).. Vitality set namanya...
Vitality set terdiri daripada :-
Vitamin C  * Rm103.35 - 180 biji - yang ni bantu tingkatkan sistem imun badan - kalau ada luka pun ianya bantu percepatkan penyembuhan luka tersebut.
Vita Lea * Rm99.38 - 120 …