Catatan

Kalsium Bukan Berasaskan Produk Tenusu Dan Soya..

Imej
Salah satu alternatif untuk mendapatkan sumber kalsium yang berkualiti bagi yang mempunyai alahan terhadap produk tenusu dan yang berasaskan soya adalah Ostematrix.. Bagi yang pernah ataupun menghidap penyakit fibroid ini adalah khabar gembira untuk mereka yang sangat mementingkan kesihatan tulang..



Ostematrix ataupun lebih dikenali dengan pil kalsium diperbuat daripada mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut mati. Ianya tidak mengandungi kalsium semata - mata tetapi ianya lebih daripada itu.. 
Setiap tablet Ostematrix mengandungi kandungan kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron .. Kesemua nutrien - nutrien ini perlu diambil bersama bagi memastikan penyerapan kalsium oleh tubuh lebih berkesan. Ianya juga bagi mengelakkan terjadinya endapan sesetengah mineral ke dalam tubuh.
Setiap mineral yang terkandung dalam Ostematrix ni mempunyai fungsinya yang tersendiri dan ianya saling berkait rapat antara satu dengan yang lain..
Kalsium ~ ianya sum…

SET HAMIL SHAKLEE

Imej
Pemakanan seimbang sangat diperlukan oleh ibu mengandung untuk mendapatkan nutrisi yang mencukupi untuk menampung keperluan diri sendiri dan bayi dalam kandungan.. Selain daripada pemakanan yang seimbang, pengambilan suplimen juga amat membantu bakal ibu untuk melalui proses mengandung ni dengan lebih baik..

Supplimen untuk ibu hamil yang dapat membantu bakal ibu menjalani proses kehamilan dengan bertenaga dan sihat.. Ianya juga selamat dan bagus untuk perkembangan bayi dalam kandungan..


Esp ~ memberikan tenaga untuk ibu yang mudah letih dan mengalami alahan yang teruk
Vita C ~ meningkatkan sistem imuniti ibu agar tidak mudah diserang penyakit sepanjang kehamilan
•Vita Lea ~ memastikan tahap hemoglobin (HB) ibu mencukupi untuk diri sendiri dan bayi
•Ostematrix ~ mengelakkan kekejangan dan kerapuhan gigi dan tulang sepanjang kehamilan
•Omega guard ~ membantu perkembangan sel - sel otak bayi semasa dalam kandungan. Diambil ketika usia kandungan berada dalam trimester ke - 2 ataupun kand…

AWAS! ANDA MUNGKIN PENGHIDAP OSTEOPENIA DALAM DIAM..

Imej
Pernah dengar tak perkataan Osteopenia?? Osteopenia ni adalah keadaan dimana kepadatan tulang kita berkurangan dari paras normal, tapi belum mencapai tahap kronik... Bila kepadatan tulang dah berada di tahap kronik, ianya dinamakan Osteoporosis..

Pada peringkat Osteopenia ni tulang dah berada dalam keadaan lemah.. Tapi tak adalah senang nak patah kalau jatuhpun... Berbanding pada peringkat Osteoporosis, tulang lebih senang patah kalau kita terjatuh.. Dan kalau anda semua perasan biasanya Osteoporosis ni lebih cenderung terjadi dikalangan kaum wanita berbanding kaum lelaki.. Biasanya Osteoporosis ni berlaku dikalangan wanita berusia 50 tahun dan keatas..

Baru - baru ni bertempat di Home Office Shaklee, Subang Jaya sempena pembukaan office Shaklee yang baru, pihak Shaklee ada mengadakan khidmat "bone check"  secara percuma.. Rata - rata wanita yang sering mengambil susu ataupun makanan yang mengandungi tinggi kalsium amat terkejut dengan keputusan yang mereka perolehi... Terk…

MAKANAN YANG BEST BILA RAYA..

Imej
Bila tiba hari raya kuih raya sudah menjadi hidangan wajib yang dihidangkan kepada para tetamu... Bagi Collen sendiri ada beberapa hidangan kegemaran yang menjadi kesukaan Collen... Jom Collen kongsikan sedikit hidangan yang Collen suka sangat time raya ni, manalah tau ada yang sama macam Collen...

 1. Ketupat Pulut Daun Palas - ni memang Collen suka sangat ni... Ada macam - macam versi ketupat pulut ni.. Ada yang dicampur dengan isi jagung, pulut hitam ataupun kosong, tak campur apa - apa pun... Semuanya Collen suka makan..

 2. Serunding - Collen paling suka serunding daging.. Serunding ayam pun ok jugak.. Lagi kering serunding tu dimasak, lagi sedap... Makan macam tu je pun sedap... 

3.Lemang - lemang ni Collen layan jugak lah... Makan dengan serunding atau rendang ayam memang sedap..

4. Rendang Ayam -fuuuhhhhh... Memang favourite Collen lah rendang ayam ni.. Actually rendang ayam ni tak susah pun nak dapat, even bukan time raya pun ada je orang berniaga jual rendang ayam ni.. Tapi…

OH! NASI KERABU..

Imej
Ni lah makanan fav Collen... Time mengandungkan Adik dulu pantang ada pasar malam dekat rumah mesti menyinggah... Juadah yang wajib dibawa balik adalah nasi kerabu...
Sebelum mengandungkan Adik pun memang Collen suka sangat makan nasi kerabu ni.. Memang sedap habaq hang!!!
Sampai makcik yang dok niaga nasi kerabu tu pun dah tau Collen nak apa, sebab selain niaga nasi kerabu makcik tu pun ada jual nasi dagang jugak... 
Selalunya Collen pilih daging bakar dengan solak lada untuk makan bersama dengan nasi kerabu ni.. Bila part makan ni, Collen suka sangat buh kerisik banyak - banyak... Makan skali dengan budu peergghhhh... Sedap weiii!!!
Tapi tu dulu... Sejak balik Sabah ni, dah tak pernah makan nasi kerabu...  Susah nak cari... Nampak gayanya Collen kenalah rajin - rajinkan diri google resepi nasi kerabu ni dan try - try buat kot lah menjadi, walaupun bab masak memasak ni memang Collen fail tapi demi nak makan nasi kerabu terpaksalah kot 😅😅😅...



Luv, Hanya coretan hati.. Collen..

KASIH SEORANG ABANG..

Imej
Syukur Collen dikurniakan dengan kehadiran tiga orang cahaya mata... Walaupun semuanya hero 😊😊 , so faham - faham sajalah kalau semuanya hero mesti tak lepas dari pergaduhan setiap hari malah setiap saat ada saja perkara yang dijadikan isu untuk berbalah..
Nak dijadikan cerita entah kenapa Yoyo dengan Adik ni pantang bertemu muka pasti bergaduh.. Kalau bukan si abang Yoyo usik si Adik, si Adik pulak yang akan mengusik abangnya... Last - last pasti bertengkar jawabnya... Memang pening sungguh dengan mereka berdua ni... Rumah memang sentiasa riuh dengan tangisan...
Keadaan berbeza pula bila Adik bersama dengan little Caden.. Adik lebih banyak mengalah... Walaupun dipukul dan digigit macam mana sekalipun dengan Caden, Adik tetap mengalah dan berdiam diri... Tak pernah dibalasnya ataupun memarahi Caden.. Kadang hairan jugak dengan perangai Adik ni.. Kalau dengan abangnya bukan main lagi dia melawan... Tapi berbeza sungguh sifatnya apabila berhadapan dengan Caden.. Perasaan sayang terha…

PARUT KELOID HILANG HANYA DENGAN ESP

Imej
" Terbit perasaan cemburu bila melihat wanita lain mempunyai kulit yang bersih dan cantik... Bukan seperti diriku... Pemilihan pakaianku terbatas disebabkan oleh adanya keloid yang besar di lenganku!!! Aku malu!!.."
Nilah rintihan salah seorang dari teman Collen akan keadaan dirinya yang mempunyai parut keloid yang besar di bahagian lengannya... Keloid tu pula seakan - akan membesar  saban tahun.. Ianya sangat menganggu!!


Keloid biasanya berlaku akibat daripada proses penyembuhan luka yang tidak normal. Biasanya bila luka terbentuk,  sel-sel badan akan bertindakbalas untuk memperbaiki luka tersebut. Tapi bagi sesetengah orang  sel - sel yang bertindakbalas terhadap luka tersebut adalah tidak normal, dan ini menyebabkan terjadinya parut yang tidak normal atau lebih dikenali sebagai keloid.   Keloid ni akan sentiasa membesar disebabkan oleh penghasilan kolagen yang berterusan oleh tubuh badan kita.
Parut keloid ni akan terus kekal dan membesar jika tidak dirawat..


TAPI jangan…