GASTRIK

Rahsia Ibu Hamil Berpuasa Penuh Di Bulan Ramadan

Mei 01, 2018

Lagi tinggal beberapa hari saja lagi umat yang beragama Islam akan menjalankan tanggungjawab mereka iaitu berpuasa selama sebulan sebelum menyambut perayaan Hari Raya.. Keadaan ini agak membimbangkan bagi mereka yang mempunyai masalah gastrik juga bagi ibu hamil.Sakit pada bahagian ulu hati bagi ibu mengandung ini biasanya disebabkan oleh asid perut yang ditolak ke atas sehingga memasuki saluran esofagus oleh kandungan yang semakin membesar. Biasanya ibu akan mengadu rasa panas seperti terbakar pada ulu hati dan lidah terasa pahit.

Semuanya ini disebabkan oleh perubahan hormon ketika mengandung dimana hormon progesterone yang tinggi ketika hamil menyebabkan otot spinter pada salur esofagus menjadi lebih relax. Otot spinter yang rilex ini tidak dapat menghalang asid perut dari memasuki salur esofagus dan ini menyebabkan pedih dan rasa terbakar yang dialami oleh ibu hamil.

Disamping itu, keadaan perut ibu yang kosong juga boleh menyebabkan ibu hamil merasa sakit dan pedih pada bahagian perut serta ulu hati. Oleh itu penting bagi ibu hamil untuk tidak membiarkan masalah ini menganggu mereka menjalankan ibadah puasa mereka. 

Dalam hal ini sis amat sarankan ibu hamil mengambil suplimen tambahan agar mereka dapat menjalankan ibadah puasa mereka tanpa menjejaskan kesihatan serta keperluan nutrisi ibu dan bayi dalam kandungan.

ESP adalah minuman kesihatan yang sis rasakan amat sesuai diamalkan oleh ibu hamil dalam situasi ini. Selain dapat mengelakkan masalah gastrik semasa berpuasa, ianya juga turut dapat memberikan keperluan nutrisi yang terbaik untuk ibu dan bayi dalam kandungan.


Manfaat ESP untuk ibu hamil..

✔ mempunyai nilai Glisemix Index yang rendah iaitu dimana ianya akan membantu menstabilkan gula dalam darah. Paras gula yang stabil menyebabkan seorang tidak mudah merasa lapar.   

✔ membantu meneutralkan keasidan dalam perut. Ini bermakna ibu tidak akan merasa pedih ataupun rasa terbakar lagi kerana asid perut telah pun dineutralkan. 

✔ membantu menguatkan rahim ibu bagi menampung berat bayi yang semakin membesar.
✔ membantu dalam pembentukan dan penghasilan sel, tisu serta organ dalaman bayi. Ini kerana protein adalah asas penting  dalam pembentukan sel bayi yang kemudian bersatu untuk membentuk tisu dan seterusnya organ bayi.
✔ membantu baik pulih sel-sel yang dah rosak pada dinding perut ibu akibat daripada hakisan asid perut sebelum ini.
✔ sangat sesuai diambil bagi mereka yang menghidap penyakit kencing manis kerana ianya turut sama menjaga kestabilan gula dalam darah.
✔ juga sesuai diambil bagi mereka yang mengalami lactose intolerance kerana ianya diperbuat daripada kacang soya Non-GMO
✔ sumber protein terbaik kerana ianya berasal dari tumbuh - tumbuhan iaitu tidak mengandungi lemak dan kolesterol serta merupakan sumber yang sihat untuk meningkatkan keperluan protein dalam badan.
Jom dapatkan supplimen ESP anda sekarang dengan membuat belian menggunakan kad credit / debit anda.
Untuk tempahan ataupun info lanjut boleh hubungi Sis melalui aplikasi Whatsapp  You Might Also Like

0 ulasan

SUBSCRIBE

Like us on Facebook