CHICKEN POX

Cara Mudah Menangani Chicken Pox Semasa Hamil

Februari 17, 2018


Chicken Pox atau juga dikenali sebagai Cacar Air adalah disebabkan sejenis virus yang dinamakan Virus Varicella Zoster. Tanda awal yang kelihatan adalah bintik² merah pada muka, dada dan  belakang tubuh.

Cara penyebaran adalah melalui udara seperti batuk dan bersin. Mempunyai hubungan kontek  seperti sentuhan terhadap yang dijangkiti virus ini juga menyebabkan anda juga turut sama dijangkiti.


Siapa Yang Berisiko Kena

◾Ibu hamil yang BELUM pernah dijangkiti Chicken Pox sebab belum ada antibodi tersebut di dalam dirinya.

◾Ibu hamil yang SUDAH PERNAH dijangkiti Chicken Pox tetapi mempunyai sistem imuniti badan yang rendah ketika hamil. Walaubagaimanapun peratusan untuk mendapatkannya untuk kali ke 2 adalah sangat rendah.

◾Ibu hamil yang terdedah dengan seseorang yang menghidapi chicken pox  ataupun penyakit kayap kerana kedua² penyakit ini adalah berasal dari virus yang sama.


Risiko Pada Bayi

Kesan pada bayi dalam kandungan adalah bergantung usia kandungan ketika si ibu dijangkiti virus tersebut.

◾Trimester pertama (< dari 13 minggu)  
- peratusan kecacatan pada bayi adalah sangat rendah iaitu 0.5 - 1%

◾13 - 20 minggu kehamilan 
- Risiko kecacatan bayi semasa lahir meningkat sebanyak 2%

◾20 - 36 minggu kehamilan 
- Dalam tempoh kehamilan ini kemungkinan besar bayi dalam kandungan tidak akan terjejas.

 ◾Selepas 36 minggu kehamilan 
- Pada peringkat ini peratusan untuk bayi tidak menerima kesan daripada virus Varicella adalah sangat tinggi.. Ini kerana pada ketika ini badan ibu telah mula menghasilkan antibodi terhadap virus tersebut dan si ibu mempunyai masa yang cukup untuk menyalurkan antibodi tersebut kepada bayi dalam kandungan melalui plasenta.

Antibodi yang diterima oleh bayi ini membantu melindungi dirinya sendiri terhadap virus tersebut kerana pada saat ini sistem imun bayi belum  lagi mencapai tahap kematangannya untuk menghasilkan antibodinya sendiri.

◾Seminggu sebelum dan 2 hari selepas melahirkan
- Saat ini adalah saat yang paling berbahaya untuk bayi kerana bayi telah terdedah dengan virus ini  tapi tidak sempat menerima antibodi dari ibunya.. Lagipun sistem pertahanan bayi pada ketika ini masih lemah dan belum mencapai tahap kematangannya.. Risiko bahaya meningkat sebanyak 50% untuk bayi mendapat Chicken Pox ketika dilahirkan dan boleh membahayakan nyawa bayi jika tidak dirawat segera.


Risiko Pada Ibu

◾Ibu berisiko mendapat Pneumonia iaitu jangkitan kuman pada paru - paru.. Risiko ini lebih tinggi jika si ibu adalah seorang perokok.

◾Risiko melahirkan bayi pra- matang dan kurang berat badan.


Cara Mengatasi


◾Elakkan berada berdekatan dengan orang yang dijangkiti Chicken Pox.

◾Kalau dah  dijangkiti, seelok - eloknya asingkan diri dari orang² sekitar yang belum dijangkiti oleh virus ni..

◾Pastikan minum air yang banyak untuk elakkan dehidrasi berlaku disebabkan demam

◾Elakkan cuaca panas. Cuaca panas boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan rasa sakit bertambah pada kawasan kulit yang diserang Chicken Pox

◾ Pakai pakaian nipis dan longgar.

◾ Elakkan menggaru dan menyimpan kuku yang panjang. Ianya boleh menyebabkan luka dan berlakunya jangkitan kuman pada luka.

◾ Gunakan krim untuk mengurangkan rasa gatal seperti calamine lotion

◾ Dapatkan suntikan imunisasi untuk Chicken Pox bagi yang belum mempunyai antibodi terhadap virus ini sekurang - kurangnya 3 bulan sebelum anda merancang untuk mengandung.

Supplimen Yang Dapat  Membantu


Sustained Release Vitamin C

- membantu dalam meningkatkan sistem imun badan dan membantu dalam mempercepatkan lagi proses penyembuhan luka akibat daripada gelembung air yang terhasil akibat daripada tindakbalas badan terhadap virus Chicken Pox.

Performance Drink

- membantu mengekalkan keseimbangan bendalir dalam badan dan mengelakkan daripada terhidrasi.

Nutriferon

- membantu meningkatkan Interferon dalam sistem imun tubuh untuk melawan jangkitan virus Chicken Pox.
- ianya hasil daripada ekstrak biji Labu, biji Plantago, Honey Suckle Jepun dan bunga Safflower

Herbal Blend

- membantu mengurangkan rasa gatal dan membantu luka Chicken Pox cepat kering..Testimoni " suami kena chickenpox yang amat teruk, tiada daya saya melihatnya. Nutriferon antara suplemen yang sangat membantu ketika saat getir ni untuk meningkatkan sistem imunisasi dia melawan virus chicken pox". "parut chicken pox tiada pakai herbal cream""saya konsisten dengan Nutriferon, B Complex, Vitamin C, Esp tentunya...  And hasilnya dalam masa lebih kurang seminggu... Sangat amazing!!"


Order Dan Belian


Untuk dapatkan Set Chicken Pox ni, korang boleh  terus Atau boleh buat belian terus secara online menggunakan kad debit / kredit.. Sila klik ikon shopping 👇👇


P/S :  Jika anda telah membuat pembelian secara online tapi  mempunyai keraguan atau memerlukan konsultasi cara pengambilan supplimen, boleh direct wasap sis ye... Konsultasi hanya untuk customer sis saja tau 😊😊 

 ❤ Pengedar Shaklee Kota Belud

You Might Also Like

0 ulasan

SUBSCRIBE

Like us on Facebook