KEHAMILAN

6 Nutrisi Penting Yang Diperlukan Semasa Mengandung

April 15, 2018


Kalsium

Kalsium amat diperlukan dalam membantu perkembangan dan pembentukan tulang, gigi, saraf, otot dan jantung bayi yang sihat.
Kurangnya pengambilan Kalsium ini akan menyebabkan osteoporosis pada ibu hamil suatu hari nanti disebabkan Kalsium dalam tulang ibu telah diambil keluar bagi menampung keperluan janin yang kain membesar.

Asid folik

Pengambilan Asid folic penting untuk membantu dalam pembentukan tiub neural pada janin kerana ia kemudiannya akan membentuk tulang belakang dan otak bayi .

Kurangnya pengambilan Asid folik boleh menyebabkan kecacatan pada tiub neural.. Tiub neural akan terbentuk antara 15 - 28 hari selepas pelekat embrio berlaku.

Pengambilan Asid folik juga boleh mengurangkan risiko bayi dari mendapat sumbing bibir dan lelangit.

Vitamin D

Ni adalah antara vitamin yang ramai di kalangan ibu hamil kurang menyedari akan kewujudan dan kepentingannya. Vitamin D amat diperlukan dalam membantu dalam penyerapan kalsium yang optimua bagi memastikan kekuatan gigi dan tulang terpelihara. Ianya juga penting dalam memastikan keseimbangan fosforus dalm darah terjaga.

Kurang pengambilan Vitamin D akan menyebabkan gigi dan tulang rapuh. Bagi bayi pula ianya akan menyebabkan kelemahan pada tulang yang boleh mengakibatkan tulang pada kaki ataupun punggung melengkung.

Zat Besi 

Zat besi diperlukan oleh tubuh dalam penghasilan sel darah merah. Sel darah merah ini berfungsi mengangkut oksigen, karbon dioksida dan zat nutrisi ke seluruh tubuh badan.

Wanita mengandung amat memerlukan zat besi ini bagi menampung keperluan bekalan darah yang meningkatkan banyak 30 - 50%  untuk keperluan ibu dan bayi dalam kandungan.

Kurangnya zat besi ini boleh menyebabkan ibu mengalami anemia iaitu kekurangan sel darah merah dalam darah. Kekurangan ini boleh menyebabkan risiko bayi dilahirkan tidak tidak cukup bulan dan kurang berat badan berlaku.

Protein

Protein adalah makanan asas bagi sel. Sel ini kemudian akan membentuk tisu dan seterusnya akan membentuk organ² penting dalam tubuh. Pengambilan protein semasa hamil membantu dalam menyokong perkembangan bayi yang sihat dalam kandungan..

Asid lemak perlu

Asid lemak perlu iaitu Omega 3 (EPA & DHA) sangat diperlukan oleh bayi dalam kandungan kerana asid lemak Omega 3  membantu dalam perkembangan otak, mata dan sistem saraf janin.

Selain dari itu ianya juga dapat mengurangkan risiko bayi mendapat alahan dan mengurangkan risiko kelahiran pramatang.


Suplimen Kehamilan Shaklee Merangkumi Kesemua 6 Nutrisi Yang DiperlukanDengan mengambil set lengkap suplimen kehamilan Shaklee, ianya mampu merangkumi kesemua keenam-enam jenis nutrisi dan mineral yang diperlukan oleh ibu dan bayi disepanjang tempoh kehamilan.

Set kehamilan Shaklee terdiri daripada 6 item iaitu ESP, VitaLea Iron Formula, Vitamin C, Ostematrix, B Complex with Folic Acid dan Omega Guard.

Dapatkan suplimen kehamilan anda sekarang!!
Anda juga boleh menghubungi Sis Collen melalui aplikasi whatsapp
Dapatkan penjimatan hebat sehingga 15 - 20%  bagi setiap item bila anda mendaftar sebagai Ahli Shaklee sekarang.. Hubumgi Sis Collen untuk proses pendaftaran...


You Might Also Like

0 ulasan

SUBSCRIBE

Like us on Facebook